Houtkwadraat: hét adres voor industriële meubels

16 februari 2016
Houtkwadraat maakt allerlei meubels

In een grote schuur ergens onder de rook van Breda maken de broers Arne en Senne de producten van Houtkwadraat. Keukens, kasten, tafels, banken, krukken… noem maar op. Als het maar van hout is. Zodra je Arne en Senne ziet, snap je waarom er is gekozen voor de naam Houtkwadraat: de tweelingbroers lijken als twee druppels water op elkaar.  

Autodidact

De broers hebben geen meubelopleiding gedaan. Of ja, op een blauwe maandag deden ze de studie Industrieel Design, maar dat bleek al snel niets voor ze te zijn. De tweeling heeft niks met school.  Ze leerden het vak in de praktijk bij een bedrijf dat maatwerk keukens maakte. Arne: “We hebben onszelf opgeleid. In feite werden we zelfs betaald om te leren. In het begin mocht ik alleen vloeren vegen, maar nadat ik mijn eerste keuken in elkaar had gezet waren ze om.” Al snel groeide bij de broers het idee om voor zichzelf te beginnen. Ze verzamelden de nodige gereedschappen en toverden hun schuur in Den Hout om in een echte meubelwerkplaats. Van zijn allerlaatste centen koopt Arne een lasapparaat. Hij had er nog nooit mee gewerkt, maar een behulpzame kennis gaf hem een stoomcursus lassen. “Ik begon met drie salontafeltjes te maken. Dat was echt fantastisch. Ik zat er tot diep in de nacht aan te werken en vergat de tijd volkomen”, vertelt Arne.

Industrieel interieur op maat

Luxeproblemen

Gedreven door dit enthousiasme richtten de broers twee en een half jaar geleden Houtkwadraat op. Het streven is om met zijn tweeën te blijven, ook als ze blijven groeien. Senne: “We zijn zo op elkaar ingespeeld, dat werkt gewoon het beste. Wel doen we af en toe een project samen met onze broer Merte, eigenaar van het bedrijf Hamer en Hark.” Het bedrijf loopt als een trein, maar de broers zijn voorzichtig met toekomstplannen. “Ik weet niet waar we over vijf jaar staan en we willen ons niet vastpinnen op een bepaalde missie. We willen vooral dingen maken waar we blij van worden”, vertelt Senne. De vrije werken vinden ze dan ook met stip het leukste om te doen. Helaas zijn die er de laatste tijd wel bij ingeschoten, want de broers hebben het zo druk dat ze niet meer toe komen aan deze producten. Senne: “Dat is wel een luxeprobleem hoor.”

o]

Aandacht voor duurzaamheid

Met masaproductie heeft de tweeling niets. Liever houden ze zich bezig met (semi-)maatwerk meubels. Daarbij houden ze ook de duurzaamheid van hun producten goed in de gaten. Ze maken de meeste meubels van Europese materialen en het overgebleven resthout stoken ze op in de kachel in hun schuur. De overgebleven houtkrullen krijgen ook een tweede leven. Ze verzamelen de krullen voor in de rookkast en ook de mesthoop in de moestuin krijgt af en toe een verse dosis krullen. Als de klant er ook interesse voor heeft, maken ze hun meubels van hergebruikt hout en staal.

f

Houtkwadraat maakt tijdloze ontwerpen

Wat is de kracht van hun producten? “Kwaliteit”, zegt de tweeling in koor. Hun producten moeten een leven lang mee kunnen, zowel in uitvoering als in het tijdloze design. Daarnaast vinden de broers creativiteit erg belangrijk. Neem bijvoorbeeld hun bijzondere kijk op gasflessen. Ze zaagden de flessen door midden, gaven ze een poedercoating stopten er een lamp in. Voilà, een prachtige lamp die perfect staat in elk industrieel interieur.

Team _ Houtwadraat, industrial design

Kijk ook eens naar

Geen reacties

Laat een reactie achter