Rolluiken beschermen je tegen zon en inbrekers

1 september 2020
pexels-mati-mango-5533941

Het wordt steeds warmer in de zomer. Ieder jaar worden records gebroken, het lijkt wel alsof de natuur de thermostaat iets te hoog heeft afgesteld. Of is de aarde van zijn baan af en ligt ons land nu ter hoogte van de Sahara woestijn? Wij weten niet hoe het komt, we weten wél hoe we dit felle zonlicht kunnen stoppen. Buitenshuis ben je beperkt tot schuilen in de schaduw of wachten tot de zon onder gaat, binnen kun je met rolluiken zonlicht en hitte tegenhouden. Je kunt er zelfs inbrekers mee afschrikken, ook wanneer je op vakantie bent. Hoe rolluiken je kunnen beschermen tegen de zon én inbrekers leggen we uit op deze pagina. (samenwerking)

Wat maakt rolluiken zo interessant?

Er zijn verschillende vormen van zonwering en raamdecoratie. Buiten kun je een luifel hangen, een overkapping neerzetten of rolluiken voor het venster plaatsen. Binnen kun je gordijnen neerhangen die je kunt schuiven, rollen of vouwen. Keuze genoeg dus. Rolluiken bieden een combinatie van zonwering en raamdecoratie. Ze bieden privacy in de avond en kunnen fel licht tegenhouden overdag. Je wilt uiteraard niet dat het de hele dag donker in huis is, dus je zult een rolluik regelmatig openen en sluiten. Doorgaans vaker dan met gordijnen het geval is. Dit betekent dat de bediening in orde moet zijn. Meestal wordt er standaard een systeem met een riem en oprolmechanisme geleverd, dat indien mogelijk binnen in huis wordt bevestigd. Dat is misschien het voornaamste minpunt van rolluiken, de bediening.

Het nadeel van rolluiken

Een gordijn is doorgaans toch wat lichter dan een rolluik, je moet toch wel een beetje kracht zetten om rolluiken in beweging te zetten. Als je toevallig gezond bent van lijf en leden, dan gaat dit wel lukken, maar echt praktisch is het niet. Wanneer je beperkt bent in je mobiliteit dan kan het gewoon onmogelijk zijn om deze luiken in beweging te krijgen. Als je ook nog eens alle vensters in huis wilt voorzien van rolluiken, dan heb je er bijna een dagtaak aan om ze te openen of sluiten.

Huisautomatisering voor rolluiken

Met smart home toepassingen wordt vaak als eerste gedacht aan slimme lampen of luidsprekers, apparaten in huis dus. Toch worden smart home apparaten vaak juist gekocht voor buiten de woning, denk aan een camerabeveiligingssysteem of een garagedeuropener. Rolluiken kunnen op dezelfde wijze geautomatiseerd worden, en wel met een Somfy motor die past op vrijwel ieder rolluik, bijvoorbeeld van Heroal. Wanneer je reeds rolluiken hebt hangen, dan hoef je die niet te vervangen. Je vervangt alleen het handmatige oprolsyteem met een buismotor die op afstand te bedienen is. De bediening kan op meerdere manieren uitgevoerd worden. De meest eenvoudige oplossing is een knop aan de muur. Dan is er een optie voor een afstandsbediening, of maak gebruik van een smartphone of tablet en installeer de Connexoon Window app. Je kunt dit systeem koppelen met andere smart home toepassingen maar dit hoeft niet. Je kunt ook meerdere rolluiken via dezelfde app beheren zodat je nooit meer dat rondje hoeft af te leggen in huis.


Comfort en veiligheid

We gaven reeds aan dat rolluiken twee functies vervullen; als zonwering en als raamdecoratie. Hier zijn de voornaamste twee voordelen die een rolluik biedt:

1. Bescherming tegen zon

Verlaag de temperatuur in de zomer met enkele graden door de ramen te verduisteren. Het zonlicht wordt weerkaatst waardoor de opwarming van de ruimte aanzienlijk langzamer verloopt. Dit betekent dus minder belasting voor een airco in huis. Daarnaast zijn de UV-stralen in het zonlicht funest voor het interieur. Voorkom flets meubilair en sluit de rolluiken bij felle zon. Ook bij televisie kijken of relaxen op de bank zul je dit voordeel direct ervaren. Naast gebruik in de zomer biedt het ook aanvullende isolatie in de winter. Dat is ook weer mooi meegenomen.

2. Bescherming tegen inbrekers

Dan is er nog het voordeel van inbraakpreventie. In de eerste plaats zijn de meeste inbrekers gelegenheidsdieven. Alles wat het karwei lastiger maakt fungeert als inbraakpreventie. Daarnaast kunnen inbrekers niet even komen ‘windowshoppen’ wanneer je de rolluiken sluit. Dit kan overigens wel een potentiële risico met zich meebrengen. Wanneer je bijvoorbeeld op vakantie gaat, en enkele weken lang de rolluiken sluit, dan is dit een teken van afwezigheid. Met een geautomatiseerd systeem kun je de luiken overdag laten openen en ’s avonds weer laten sluiten. Zo lijkt de woning altijd bewoond, wat inbrekers zal afschrikken. Tip: Doe hetzelfde met de verlichting, die kun je ook automatiseren met bijvoorbeeld het TaHoma systeem.


Wat heb je nodig?

Er zijn diverse leveranciers van rolluiken, Heroal is een bekende fabrikant. Wat betreft de automatisering is Somfy de marktleider voor zowel binnen als buiten de woning. Naast projecten voor bedrijven leveren ze ook een aantal praktische en betaalbare opties voor consumenten die je kunt koppelen aan andere smart home toepassingen. Combineer comfort en security en automatiseer jouw rolluiken.

Kijk ook eens naar

Geen reacties

Laat een reactie achter